24 Ocak 2016 Pazar

TÜRK TOPLUMUNDAKİ RUS KADIN ALGISI

Kalpaklı adam ve kürklü kadın görüntüleriyle akıllarda bir soğuk ülkedir Rusya. Kar kalkmaz, doğalgaz bitmez, kime sorsanız “Aman yok kışın gidilmez!”. Yakın geleceğe kadar en çok Kızıl Meydanı, St Petersburg’u, kış olimpiyatları geçmişinden dolayı Sochi’si ve tabii ki votkası ile tanınırken, son dönemde uçak krizi ve Putin’in kriz yönetimi (!) ile de Türk halkının gündemine oturmuştur. Ama bunlardan ziyade bambaşka bir konu vardır Rusya’yı geçmişten günümüze popüler yapan.

- Bu Rus kadınları ne kadar güzel yahu? Soğuk iklimden midir nedir? Sen ne diyorsun ağabey?
- Onaylıyorum.

İşte bu son bilgi çoğu Türk insanının belleğine Antalya kelimesiyle birlikte giriş yapmıştır. Bütün yıl güneş yüzü görmeyen bembeyaz Rusların Antalya’ya akın ederek güneşi selamlamasını ve selamın sarhoşluğuyla gelen şaşkınlıklarını bir türlü anlayamaz Türk insanı. Neredeyse bütün yılı karlar altında geçiren bu toplumun sıcak iklim karşısındaki çılgın sevincini anlamlandıramaz. Yıllardır Rusların sıcak denizlere inme isteğine karşı çıkmış Türkler, şimdi de yaz aylarında Antalya ve çevresinin küçük bir Rusya olmasını kabullenemez. Oysa kendisinin rezervasyon yaptıramadığı hoteller, Rusya’daki turizm acentalarında çok çok daha ucuzdur. (En azından iki ülke birbirine düşman olmadan önce öyleydi!) Rusların, Türkiye’nin turizm politikası (!) sayesinde her yaz ülkeye akın ettikleri görmezden gelinir. Bölge hotelleri yaz sezonunda kendi ülke halkına da aynı ücreti uygulasa, Antalya ve civarları Türkleşecek aslında! (Krizi fırsata çevirmekte usta Türkler bir atakla bu yaz bu hedefi gerçekleştirebilir sanıyorum! Neden olmasın?)

Sonuç olarak, Rus kadınlarına çoğunlukla yaz tatillerinden veya Karadeniz’den, bazen de (özellikle ülkenin Sovyetler Birliği’nden kapitalizme geçmeye çalıştığı yıllarda) ülkeye yapılan bayi ziyaretlerinden aşina olan Türk erkekleri ile (bir bölümü bu erkeklerin eşi ya da annesi olan) Türk kadınlarının değişik algıları mevcuttur.  Natasha kelimesi gibi yerleşmiş kalıplar, algı düzeyinin bir örneğidir. Natasha, artık çoğumuzun bildiği gibi, Türklerin kullandığının aksine Ayşe, Fatma gibi yaygın bir Rus kadını ismidir! Ve bu kelime, Türkiye’de sadece erkekler değil kadınlar tarafından da Rus kadınlarının geneli için kullanılmaktadır.

Mevzuya her nasılsa yakından temas etmiş biri olarak gözlemlerimi iki başlık altında ele almayı uygun görüyorum. Bunlardan ilki Türk erkeklerinin, ikincisi ise Türk kadınlarının Rus kadınına bakışına yer yer uzaktan yer yer yakından bir bakış olarak değerlendirilebilir. Anlatacaklarım GENEL algı üzerine olup, bireysel tavırlar esas alınmamaktadır. Her milletten kadına insan gözüyle bakan her milletten insan da (üzerine alınmasın diye söylüyorum!) tenzih edilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.