14 Nisan 2015 Salı

BÖLÜM 5 – SICAK ÜLKELERE GÖÇ KOSTA RİKA YOLU


Ve Moskova için oldukça ılık sayılabilecek bir Nisan gecesi Kosta Rika’ya doğru yola koyuluyorum. (Bu yolculuk anlatımında, sanırım bir süre, özne olarak 1.tekil kişi kullanılacaktır.)

Bir kuşta, Moskova’dan Kosta Rika’ya göçün sebepleri sorgulanabilir mi; sanmam. Çünkü yılın çoğunu, güneş hayalleri kurarak geçirir Moskova’da yaşayan insanlar. Antalya’da güneşi gören Rus turistlerin muhteşem neşesini anlamayışları da bundandır Türklerin. Şaşkınlıkla bakar, anlamlandıramaz, anlayamadığı zaman da çok konuşur. Oysa Ruslar neden yüzyıllardır sıcak denizlere açılmaya çalışıyorsa, bireysel olarak bu sıcaklığa, bu denizlere yaklaştıklarında aynı sebepten mutluluk fışkırır içlerinden! Oldukça anlaşılabilir.

Göçün sebeplerini sorgularken, Kosta Rika’ya yolculuğun ilk aşaması olan güzergah seçiminde hemen alt başlığımızı koyalım:

Challenges of being a Turkish Citizen-1:
TC vatandaşı olduğunuzdan, vizesiz bir ülkeye gidiyor olsanız bile, öyle her istediğiniz güzergahtan uçamıyorsunuz. Neden mi?  AB ülkeleri ve ABD “Transit vize” yi gururla sunar! Frankfurt aktarmalı bir Costa Rica uçuşu için Transit Shengen vizesine, New York aktarmalı bir Costa Rica uçuşu için Transit ABD vizesine ihtiyacimiz var! Oysa Costa Rica 30 güne kadar vizesiz ancak uçuş güzergahları biz TC vatandaşlarını yoruyor. Ve ben transit vize almakla zaman kaybedemem derseniz, daha ekonomik uçak biletlerinden vazgeçmiş oluyorsunuz.
Çözüm Ekseninde Iyi Haber: IBERIA havayolları ile yapacağınız Madrid aktarmalı uçuşta transit vize istenmiyor. Her iki IBERIA uçağınız da aynı terminalde bulunacağından, terminalden hiç çıkmıyor ve Madrid’de pasaport kontrolüne girmemiş oluyorsunuz. Dolayısıyla bu güzergah için, Madrid biz TC vatandaşlarından transit vize istememiş oluyor.

Öyleyse Madrid aktarmalı Kosta Rika uçuşuma hoş geldiniz!

IBERIA havayolları ile yıllar önce Madrid’e uçmuştum ancak bende pek bir iz bıraktığını hatırlamıyorum. Bu sefer söyleyebilirim ki, uçaklar rahat ve konforlu, film ve müzik çeşidi tatmin edici, servis iyi ve yemekler de hiç fena sayılmaz. Ama bence hepsinden önemlisi çalışanlar günün her saatinde güler yüzlü! Kişisel görüşüm uzun uçuşlarda tercih edilebileceği yönünde…

Küçük bir not ekleyecek olursak, Moskova Duty Free’den alacağınız içkiler, Madrid’deki uçuş öncesi yapılan aramada sizden alınıyor olduğundan, transit biletinizi gören Duty Free çalışanları sizi içki ( daha seffaf bir açıklamayla vodka da denilebilir) almamanız konusunda uyarıyorlar.


Yani yeter ki gülümseyin, herkes çok nazik ve anlayışlı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.