15 Nisan 2015 Çarşamba

İLK İZLENİMLERLE SAN JOSE

KOSTA RİKA

Ve havaalanından şehir merkezine kadar durmaksızın ve kocaman gözlerle yolları izleyerek, ülke hakkında bir fikir edinmeye çalışan çoğu insanın hüsranı... O yollar, sanki özellikle bilgi vermez gidip yaşamamız için... San Jose Havaalanı (SJO) ile San Pedro arasında da bundan farklı bir şey yaşanamazdı.

Ülkede adreslerin kullanımı, alışık olduğumuz gibi değil; daha doğrusu adres yok. Bunun yerine  direccion yani adresi tarif etme yöntemi kullanılıyor. Adres bölümünde yazan da işte bu tanımlama! Cadde, sokak ismi ya da ev numarası kullanılmıyor. Örneğin, Cedros yoluna gir, Casa Blanca’ dan 200 metre doğuya git, mango ağacını gördüğünde 2 blok batıya ve işte ordaki yeşil ev! Siz mango ağacını bilmiyor musunuz? Bu onların sorunu değil! Onlar biliyor ve yollarını bu şekilde buluyorlar. Hatta, şu anda mevcut olmayan, orada olmayan restoran isimlerini kullanıyorlar. Örneğin, Soda Palace Restaurant adında oldukça ünlü bir restoranları varmış, artık yok. Ama hala, buraya yakın yerleri restoranın adını vererek tarif ediyorlar! Tabii ki siz bu restoranı göremezsiniz! Onlar biliyor, birbirlerini anlıyorlar... Bana verilen küçük bir ipucu var: Kiliselerin çoğunun yüzleri batıya bakar, bu şekilde de yönünü bulabilirsin! Benim gibi navigasyonu olmayan biri için zorluk derecesi bir hayli yüksek!

Soda, yemek yenilen küçük mekanlara verdikleri isim. Restoran sayılmaz, daha çok kantine benziyor ve çoğunlukla ev yemekleri veriliyor. Neden ev yemekleri diye soracak olursanız, daha az kalorili ve daha ucuz açıklamasını yapıyorlar. Okula, işe, üniversiteye, herhangi bir yere giderken insanlar ellerinde bizim ilkokula giderken taşıdığımız beslenme çantalarından taşıyor! Evet, aynısı, küçük ve renkli!

















Kahve konusu da çok merak edilen bir konu ancak henüz konunun detayında değilim. Biz kahve içmeye bebekken, biberonlarımızla, başlıyoruz dedi bir Costa Ricalı. Bebeklerin sütlerine küçük bir miktar kahve karıştırırlarmış...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.