1 Haziran 2015 Pazartesi

TICOS ve GECELER

                                                                                                                                             KOSTA RİKA


Kosta Rikalılar kendilerine Tico (bayanlar için Tica) ismini veriyor. ( Tiko/Tika olarak okunuyor.) Ticos/Ticas geceleri neler yapıyor ya da biz bu ülkede geceleri neler yapabiliriz (yaptık!) paylaşalım…

Kosta Rika’da yılın bütün zamanlarında hava saat 18.00 civarlarında kararır. Güneşin bütün yıl ve ülkenin hemen hemen tüm bölümlerinde bu kadar erken batması, gece ile birlikte “gece hayatı”nın da erken başlamasına yol açıyor! Daha önce bulunduğunuz ülkelerde olduğu gibi gece 00.00’da eğlencenin yeni başlıyor olduğunu düşünerek mekanlara giderseniz, yanılırsınız! Hatta eğlencenin sonuna bile denk gelebilirsiniz.

Ülkenin başkenti San Jose’de karanlık çöktüğünde sokaklarda çok az insan görülür. Şehir sakinlerinin çoğu ev kapılarını, demir parmaklıklı dış kapılarını sıkı sıkı kilitler, gerekmedikçe de dışarı çıkmamayı tercih eder. Fakat tabi ki şehirde dışarı çıkmayı tercih eden insanlar da var! Müzik var, dans var, eğlence var…

SAN JOSE GECELERİ

Hoxton Bar: Gündüzleri sıradan bir bina, hatta ev zannederek önünden geçtiğimiz bu mekan, Mall San Pedro ile Hyundai arasındaki yolda, otobüs duraklarının hemen karşısında bulunuyor. Bu beyaz evin önünde hiçbir tabela, işaret yok. Her Salı mekanda Ladies Night var. Bu konsepte daha önceki yazımda ( Puerto Viejo’da Günbatımı) değinmiştim. Mekan kapılarını 21.00’de açıyor ve 21.00-00.00 saatleri arası tüm bayanlara içkiler ücretsiz! Ücretsiz bu içkiler konusunda belirli kısıtlamalar var fakat vodka, rom, cin ve tekila ile barmenin hazırlayacağı kokteyllerden içebilirsiniz. Mekanda Hip-Hop, bazen de (oldukça kısa süreli) R&B çalıyor. San Jose’deki yabancı öğrenciler bu Salı akşamlarının müdavimleri arasında. Öyle ki mekanda İspanyolca kadar İngilizce de konuşuluyor. Girişte kalabalık bir sıra oluşuyor ve pasaport kontrolü yapılıyor. 22.30-23.30 arası mekanın kalabalıklaştığını görmeniz mümkün. Hoxton Bar, aslında değişik bir “open house party”!





Castro’s Bar: Daha önce gördüğünüz Latin gecelerini unutun! Kosta Rika’nın gecesi gündüzü Latin! Latin dansları yapmaktan hoşlanmıyorsanız bu mekana gitmenize hiç gerek yok. Unutmayın ki bir kez içeri girdiğinizde, artık oturmak yok… Dans eden ve çoğu dans etmeyi sokaklarda öğrenmiş Kosta Rikalılar, bütün gece dans pistinde… Dansa kaldırılmaya hazır olun bayanlar! Mekanda giriş ücretli ve bir adet “welcome drink” bu ücrete dahil; tabi ki bayanlar için! Müzik türünü yinelemeye gerek yok ama yine de belirtelim; en popüler danslar Salsa, Bachata, Merengue ve Swing. Aslında bunlar, ülkenin halk dansları; herkes az çok biliyor. Çok fazla olmamakla birlikte özellikle gecenin sonlarına doğru reggaeton da çalıyor. Mekan, eski düğün salonları hissini uyandırıyor; hani kurabiye ve limonata verilen, metal masa ve sandalyeli. İşte ona çok benzer bir alan ve fakat konsept tamamen farklı. Oldukça eğlenceli!

Pepper Disco Club: Castro’s Bar ile aynı konseptte bulunan bu mekanın en önemli farkı, mekanda canlı müzik de olması. Salsa, Bachata ve tüm Latin müziklerini çalan bir orkestra eşliğinde dans ettiğinizi düşünün; işte öyle keyifli… Sahne, dans pistinden yüksekte, ve pist de mekan da oldukça büyük. PriceSmart’ın otoparkında yer alan bu mekanın da girişi ücretli. Düğün salonu hissi de aynı, belirtmeden geçmeyelim.



KÜÇÜK NOTLAR-FREE WOMAN TRAVELS!

Kosta Rika’da kaldığımız süre boyunca, özellikle geceleri mekanlarda verilen, ikram edilen ya da önerilen açık içkileri içmememiz konusunda uyarıldık. Bayanlar için önemli bir konudur, kapalı içkileri içmekte fayda var.

Hava kararınca, otobüs yerine taksi kullanmak daha güvenlidir. Ancak korsan taksiler de tercih edilmemelidir. Yanlarında sarı üçgenler bulunan kırmızı taksiler, ülkenin resmi taksileridir.

Bayanlar, Moskova’da ya da İstanbul’da dışarı çıkıyormuş hissine kapılmamalılar. Bu şekilde giyinmek, bir miktar güvenlik ihlali olur. Daha az dikkat çekici, daha gündelik giysiler ve hatta mini etek yerine daha uzun bir etek ya da pantolon tercih etmek, kendinizi daha rahat hissettirir.

"Kosta Rikalı erkeklerle sakın konuşmayın." uyarılarını gereksiz derecede sert bulduğumu belirtmeliyim. Her millette problem çocuk vardır, bu tüm erkekleri sapık ya da katil yapmaz. Buradaki güvenlik tedbiri konuşma ve tavırlarınızda ölçülü olmanızla doğrudan bağlantılıdır. Kalkın, dans edin, korkmayın. Özellikle dans edilen mekanlarda, onlar da kibar ve ölçülüler; siz de öyle olun.


Eğlenin bayanlar ama dilerseniz, sarhoş olmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.