ANKARA
Ankara Güvenlik Caddesi’nde yürüyorum. Aslı Börek’in önünden
geçerken gördüğüm (görmeden geçmenin imkansız olduğu) nerdeyse billboard
tadındaki tabela şunu soruyor? “Aslı Börek’in Meşhur Trileçe Tatlısını Denemeyen Kaldı mı?” Nasıl yani?
Bu nerden sizin meşhur tatlınız?
Türkiye’ye geldiğimden bu yana İstanbul, Ankara başta olmak üzere Zonguldak da dahil menülerde Trileçe gördüm. Böyle bir patlama, bu tatlı tarifi ithali nerden çıktı bilmiyorum ama öncelikle adını düzeltelim: Tres
Leches
Tres Leches nerden geliyor? Tam da Kosta Rika yazılarımda
değinmek üzereyken, beni bu yazıyı yazmaya sevk eden Türkiye oldu! Oysa üç süt anlamına gelen Tres Leches, Kosta
Rika da dahil Orta ve Latin Amerika’da egemen olan bir tatlı. Adındaki üç süt
tarifindeki üç farklı sütten geliyor. Yapımında evaporated milk, condensed milk
ve krema kullanılıyor. Üzerindeki
kremaya “lustre” deniyor. Kremanın üzerine karamel sosu döküldüğü de oluyor. Aşırı derecede tatlı (Adnan Hoca tanımlaması gibi oldu!) bir kek/pasta karışımından söz ediyoruz! Kosta Rika’da en iyi
yapan yerlerden biri Spoon: http://www.spooncr.com/
Hemen hemen her yerde bir Spoon bulabilirsiniz Kosta
Rika’da. Ayrıca diğer pastane ve marketlerde de çoğunlukla porsiyon değil ama
bütün aileye yetecek büyüklükte Tres Leches bulabilirsiniz.
Bir diğer varyasyon ise (ki bunu Ankara’daki göçmen
arkadaşımdan duydum), aslında Trileçe'nin Yugoslavlara ait Kaymaçina adında bir tatlıyla aynı aileden olduğu. Ardından da Hürriyet
Kelebek’te tatlı bir yazı okudum:
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/gurme/27885359.asp
Bu kadar çok orijin tartışması varken, nasıl oluyor da bizim
meşhur tatlımız oluyor acaba? Bizim Türk mutfağımıza, sütlü tatlılarımıza
bakarsak, tatlı ithaline ihtiyacımız mı var? Bakın Wikipedia bu konuyla ilgili neler diyor: https://en.wikipedia.org/wiki/Tres_leches_cake
“Tres Leches, Trileçe adıyla son zamanlarda Türkiye’de
popüler oldu. Bir teori, Brezilya dizilerinin Arnavutluk'ta meşhur olmasıyla Arnavut
aşçıların bu dizilerdeki tatlıları kendilerine mal etmiş olmaları ve ordan bize
sıçramış olması yönünde.” Türk ve Arnavut versiyonlarında kullanılan üç süt de inek
ya da manda, koyun ve keçi sütü olarak karşımıza çıkıyor. Buyrun bakalım Trileçe ya da Kraliçe’ye!
“Aslı Börek’in Meşhur Su Böreğini Denemeyen Kaldı mı?” diye
sorsaydı daha hoş olmaz mıydı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder