25 Haziran 2015 Perşembe

TRES LECHES

ANKARA


Ankara Güvenlik Caddesi’nde yürüyorum. Aslı Börek’in önünden geçerken gördüğüm (görmeden geçmenin imkansız olduğu) nerdeyse billboard tadındaki tabela şunu soruyor? “Aslı Börek’in Meşhur Trileçe Tatlısını Denemeyen Kaldı mı?” Nasıl yani? Bu nerden sizin meşhur tatlınız?



Türkiye’ye geldiğimden bu yana İstanbul, Ankara başta olmak üzere Zonguldak da dahil menülerde Trileçe gördüm. Böyle bir patlama, bu tatlı tarifi ithali nerden çıktı bilmiyorum ama öncelikle adını düzeltelim: Tres Leches

Tres Leches nerden geliyor? Tam da Kosta Rika yazılarımda değinmek üzereyken, beni bu yazıyı yazmaya sevk eden Türkiye oldu!  Oysa üç süt anlamına gelen Tres Leches, Kosta Rika da dahil Orta ve Latin Amerika’da egemen olan bir tatlı. Adındaki üç süt  tarifindeki üç farklı sütten geliyor. Yapımında evaporated milk, condensed milk ve krema kullanılıyor.  Üzerindeki kremaya “lustre” deniyor. Kremanın üzerine karamel sosu döküldüğü de oluyor. Aşırı derecede tatlı (Adnan Hoca tanımlaması gibi oldu!) bir kek/pasta karışımından söz ediyoruz! Kosta Rika’da en iyi yapan yerlerden biri Spoon: http://www.spooncr.com/ 
Hemen hemen her yerde bir Spoon bulabilirsiniz Kosta Rika’da. Ayrıca diğer pastane ve marketlerde de çoğunlukla porsiyon değil ama bütün aileye yetecek büyüklükte Tres Leches bulabilirsiniz.

Bir diğer varyasyon ise (ki bunu Ankara’daki göçmen arkadaşımdan duydum), aslında Trileçe'nin Yugoslavlara ait Kaymaçina adında bir tatlıyla aynı aileden olduğu. Ardından da Hürriyet Kelebek’te tatlı bir yazı okudum:
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/gurme/27885359.asp

Bu kadar çok orijin tartışması varken, nasıl oluyor da bizim meşhur tatlımız oluyor acaba? Bizim Türk mutfağımıza, sütlü tatlılarımıza bakarsak, tatlı ithaline ihtiyacımız mı var? Bakın Wikipedia bu konuyla ilgili neler diyor: https://en.wikipedia.org/wiki/Tres_leches_cake
“Tres Leches, Trileçe adıyla son zamanlarda Türkiye’de popüler oldu. Bir teori, Brezilya dizilerinin Arnavutluk'ta meşhur olmasıyla Arnavut aşçıların bu dizilerdeki tatlıları kendilerine mal etmiş olmaları ve ordan bize sıçramış olması yönünde.” Türk ve Arnavut versiyonlarında kullanılan üç süt de inek ya da manda, koyun ve keçi sütü olarak karşımıza çıkıyor.  Buyrun bakalım Trileçe ya da Kraliçe’ye!

“Aslı Börek’in Meşhur Su Böreğini Denemeyen Kaldı mı?” diye sorsaydı daha hoş olmaz mıydı?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.