9 Eylül 2015 Çarşamba

BURDA BAŞKA NELER VAR?

Amerika’daki en güzel olaylardan biri tüketici hakları olsa gerek. Nasıl yani, aldığımız her ürünü geri iade edebiliyor muyuz? Yok artık!

Benim şaşkınlığımı tahmin edersiniz. Türkiye’de satın aldığımız herhangi bir şeyi, hadi aynı gün diyelim, sadece faturasıyla, götürüp iade edeceğiz; onlar da “Tabii efendim, a ah beğenmediniz mi, olsun ne demek, güzel günler, mutluluklar….” diyerek alacaklar! Oldu, kahve de içer miyiz?

Dünyanın bu bölgesinde durum böyleymiş. Bir ürün alıyorsunuz, beğenmediyseniz, 30 (bazen 60 da olabiliyor) günde götürüp iade edip paranızı geri alabiliyorsunuz. Bu ürün gerçekten herhangi bir şey olabilir; yiyecek, mobilya, temizlik malzemesi, herşey. Paketini de açmış hatta kullanmış da olabilirsiniz; zarari yok. Bendeniz örneğin, aldığım yoga matını, paketini de açmış olduğum halde, geri verdim. (Nike yoga matlarının üzerine kocaman “Just do it” yazarak çığır açmış, isteyen alıp yogasını bununla yapabilir tabii ama şahsımı pek motive etmedi!)

Paketi açılmamış temizlik malzemesi de iade ettim. Ürünle ilgili bir sorun mu var diye soran müşteri yetkilisine de” Hayır, fazla geldi, gerek yokmuş” dedik! Gülümseyerek aldı. Hatta ve hatta, bir adım daha ileri giderek, nerdeyse bir aydır kullanmakta olduğumuz pikeyi iade ettik. (Yıkandıkça tüy döktüğünü sandık, ama tüy döken o değilmiş! Neyse, geçti artık, yenisini aldık!) Profesörün söylediğine göre, insanlar Walmart’tan LCD TVleri alıp, 1 ay içinde çıkan yeni modeliyle değiştiriyorlarmış! Bunu her ay tekrarlayanlar ve sürekli en yeni modele sahip olanlar varmış! Tabii bizdeki birbirinden güler yüzlü (!) kasiyerler ve müşteri yetkilileri ile bu durum şu anki koşullarda pek kolay olmayabilir. Burda tüm çalışanlar güler yüzlü, ne hoş dediğimde, profesör onların sürekli kamerayla izlendiğini ve öyle olmayanların işine son verildiğini söylemişti.


Diğer bir güzellik de taşınabilir ATMler. ATMyi alıyorsun, nerde festival, şenlik ya da ihtiyaç var, götürüp oraya koyuyorsun. Çoluk çocuk, yaşlı emekli de para çekecek, yatıracak yer aramıyor böylece! Hoş değil mi? Güzel bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.