1 Eylül 2015 Salı

HIP HOP



San Jose Devlet Üniversitesi’nde (San Jose State University) açık üniversite (open university) adında bir program var. Dersi veren kişinin de onayıyla, üniversite ögrencisi olmasanız bile, istediğiniz derslere katılabiliyorsunuz. Her dersin belli bir ücreti var ve eğer üniversitede resmi olarak öğrenci olmaya karar verirseniz (ve kabul edilirseniz), aldığınız bu krediler sayılıyor. Başka üniversitelere kabul edilmeniz durumunda da aldığınız bu krediler sayılıyor olabilir, ama bu detayda bir eğitim araştırması henüz yapmadım.

San Jose’de eğitim görmeyen kalmasın yaklaşımıyla başlatılmış olduğunu düşündüğümüz bu program kapsamında Jazz Dans 1 sanarak yanlışlıkla başka bir sınıfın oryantasyonuna katılıyorum! Yaptığım en eğlenceli hatalardan biri olsa gerek, bilgi düzeyim artmaya başladıkça, doğru sınıf olmadığını anlamama karşın, salonda kalmaya devam ediyorum. Bu sınıf Keith Pinto’nun Hip Hop sınıfı. Keith Pinto ise, gördüğüm en eğlenceli anlatıcı, eğitici ve dansçılardan biri.

Hip Hop nedir, nerden gelmiştir, bileşenleri nelerdir diye sormaya başlıyor. 21. yüzyılda, Hip Hop nedir sorusuna hepimizin verecek doğru yanlış bir cevabı var elbet ama nerde doğdu, hangi ellerde büyüdü sorusu (şahsım adına konuşayım) beni biraz zorlar. Tabii bunları ve Hip Hop dansını öğrenecek bir yer varsa o da ABD’dir diyerek biraz içine giriyorum.

Hip Hop bir dans, bir müzik türü olmanın ötesinde aslında bir kültür. Ve graffiti sanatı, rap müziği (MC), DJ (cuttin’ & scratching) ve break dans, bu kültürün bileşenlerini oluşturuyor. Her birine ayrı ayrı ve hatta beraber de aşinayız sanki.

Peki nasıl ortaya çıkıyor? 1970’li yılların başlarına rastlıyor ortaya çıkışı ve modern rap müziğin kökleri reggieden geliyor. Reggie ise Jamaika’dan. (Kosta Rika yazılarımda adından söz ettirmişti.) O yıllarda yine partiler, yine DJ’ler var ama dönemin pop şarkılarını dümdüz çalıyorlar. Kingston’dan New York’ a (batı Bronx’a) taşınan Jamaikalı DJ Kool Herc, ilk defa, New Yorklular için de yeni olan birşey deniyor. Hikayeye göre 1973 yılında kız kardeşinin partisinde DJ’lik yaparken, şarkıların kısalığından dolayı danslar kesintiye ugruyor diye, enstrümantal bölümü uzatıyor (breaking and scratching) ve üzerine rap yapıyor! Böylece dans süresini uzatmış olurken, yeni bir doğuşa sebep oluyor!

Rap derken” Rhytm and Poem” (ritm ve şiir) kastediliyor. Ve rap ile birlikte zencilerin yaşayışları, sokaklardaki hayat, politik unsurlar, karşılaştıkları zorluklar da şarkılarda ve danslarda yerini aliyor.


* Ders sonrasında yaptığım araştırmalarda aşağıdaki web sitesini buldum, biraz daha detaylı bilgi için okunabilir:  http://www.daveyd.com/raptitle.html
* SJSU Dr. Martin Luther King Library (üniversitenin kütüphanesinin) önünde bazı zamanlar break dans çalışan çocuklar görmek mümkün. İzlemesi keyifli.
* Straight Outta Compton izlenesi bir film! 1980'lerdeki Hip Hop'a bir bakış. Ice Cube. Easy-E , Dr Dre...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.