23 Ekim 2015 Cuma

TÜRKİYE’NİN İLERİ GÖRÜŞLÜ ÜNİVERSİTELERİNİN 2050 TAHMİNLERİ

22 Ekim 2015 tarihinde Geleceğe Dönüş Beni Destekliyor başlıklı bir yazı yayımlamıştım. Geleceğe Dönüş’e nasıl farklı perspektiflerden baktığımızı anlatan bir başka yazıyı da NTV, Nişantaşı Üniversitesi işbirliğiyle yayımlamış.

http://www.ntv.com.tr/egitim/gelecege-donus-1-2050de-hangi-meslekler-populer,KbH8lOmzNEGk_8tciWM3DQ?_ref=infinite

Bu son derece ileri görüşlü (!) yazıda 2050 yılında popüler olacak mesleklere değinilmiş. Ben diyorum ki robotlar, androidler, insansız çalışma sahaları, yaşlanmayı geciktirme, ölümsüzlük araştırmaları, yeni gezegen arayışları, uzayda koloni kurma; Nişantaşı Üniversitesi diyor ki 2050 yılının en popüler meslekleri sosyal medya uzmanlığı, lojistik, mobil yazılımcılık! Öyleyse sorum şu: Siz hangi Geleceğe Dönüş’ü izlediniz?

Açıkça görülüyor ki Türk halkının ve birçoğu geçtiğimiz yıllarda ısmarlama kurulan Türk üniversitelerin, dünyadaki bilim ve teknolojiyi takip ettikleri yok. Kendi ölçüleriyle belirledikleri belli bir çaptaki alanı, şu anki zaman diliminde tarayarak, önermelerde bulunuyorlar. Oysa ki bakınız günümüzde herkes sosyal medya uzmanı! Gıda kimyagerliği adı altında “Daha lezzetli yiyecek üretmek ve yediklerimizin daha verimli, lezzetli hale getirilmesi adına dokularıyla oynanabilmesi, düzeltilmesi…” şeklinde meslek tanımlaması yapanlar, insanların nasıl bu durumdan kaçınarak daha sağlıklı organik gıdalara yöneldiğini görmezden mi geliyor? ‘2050 yılında sizlere daha şekilsiz, değişik hormonlarla süslenmiş, metabolizmanızın dengesini alt üst edecek yeni tatlarla geliyoruz’ diye mi gülüyorlar? (Belki de tüm çalışmalar daha ucuz organik gıdalar içindir, hakkını yemeyeyim!) Peki iş zekası uzmanı nedir? Koca şirkette kimsenin aklı ermediği için, böyle birini alıyoruz ki şirketimizi kara geçiriversin! Şirkette geri kalan herkes salt amele, bir tek bu pozisyondakiler yaratıcı! Onun için de üniversitelerde bölüm açıyoruz!

2050 yılı için hala finans değerlendirmelerinin, sosyal medyanın, herşeyi etik olan bir ülkede tabii ki “etik” hackerlığın, hatta ve hatta lojistik uzmanlığının (gezegenler arası şeker ticareti önemli olabilir, bu mesleğe çok da haksızlık etmeyeyim!) çok kazandıran popüler meslekler olacağını düşünmek sizce de tuhaf bir iyimserlikle hayata tutunmak değil midir? Geleceklerini şekillendirmek üzere arayışta olan 17-18 yaşlarındaki gençleri bilim ve teknoloji üzerine araştırmalar yapmak yerine belirsiz sosyolojik safsatalara yönlendirmek mantıksız değil midir? Bu, trajik sonuçları 2050 yılında görülebilecek büyük bir yanlıştır. Dünya, yeni gezegenlerde yaşamı zorlar, kansere çözüm ararken, savunma sistemlerini bilim-kurgu filmlerini aratmayacak teknolojilerle donatmak için yaptığı araştırmaları müthiş rakamlarla finanse ederken, bu düşünceye sahip insanların gereksiz özgüvenini anlamakta zorlanıyorum.

Öyleyse 35 sene sonra görüşmek üzere, pembelerle kalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.