13 Aralık 2015 Pazar

DANS : İÇİMİZDEKİ MUTLULUK

Neşeli Ayaklar ile neşeli bir girişe ne dersiniz?
Karidesler kendi aralarında olayı anlamaya çalışıyorlar:

-           Duydun mu yine yapıyorlar?
-           Neyi?
-           Bunu: Taktaka ta taktaka ta….
-           Muhteşem!
-           Nedir bu?
-           Hiçbir fikrim yok.
-           Vay be! Ne işe yarıyor ki?
-           Varolmanın dehşetinden kurtulmak için rahatlama sağlayan bir şey olmalı.
-           Napıyor?
-           İçimdeki mutluluğu çıkarıyor!

Karidesler konuyu çözmüşler! Herkesin bunu görmesi, hissetmesi gerek; çünkü karidesler haklı. Dans, içimizdeki mutluluğu çıkarıyor!

Aslında biz toplum olarak bu kavrama çok yakınız. Doğuyla batı arasında kaldığımızdan bir yanımız oryantal, diğer yanımız Kuğu Gölü! Ama hep hareketli. Düğünlerden deyim yerindeyse kurtlarımızı dökmüş olmanın mutluluğuyla döneriz. Nerde bir kutlama hemen eller havaya, gerdanlar sağa sola… O halde neden bu inkar, görmezden gelme?

Dansın her türlüsü farklı hisler, farklı amaçlar taşır hem dansçıya hem izleyiciye. Bale, Latin dansları, flamenko, tango, modern dans, oryantal; hepsi ayrı bir ifade şeklidir. İfade özgürlüğünden yanayız! Öyleyse hem dans etmekten, hem izlemekten, hem desteklemekten yanayız!

Bale denilince Bolshoi ile Ruslar, modern dans denilince Martha Graham, Jose Limon, Paul Taylor ile ABD akla geliyor. Oysa Türk dansçıların, alkışı ve desteği hakeden bir çok başarıları var artık. Nobel ödüllerinin bile en çok olumsuz eleştiri amaçlı yer bulduğu Türk basınında, Ali Baba ve 40 haramilerin de haramisi gitmiş 40’ı kalmışken, bu başarıların büyük ses getirmemesi şaşırtıcı değil. Ancak bakınız, haberlerin kendisi çok büyük!

New York’da düzenlenen 2015 Youth America Grand Prix Bale yarışmasına İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan katılan üç gencimiz önemli başarılar elde etti! Yarışmanın yarı finalinde Ekim Deniz Akarslan (16) Klasik Dans Erkekler kategorisinde birinciliği, Yılmaz Berkay Günay (16) Contemporary Dans Erkekler kategorsinde ikinciliği ve Nicolas Nolte (17) Klasik Dans Top 6 Erkek kategorisinde ikinciliği elde etti. Gençlerimiz yarışmanın finalinden ise burslar ve önemli dans okullarından tekliflerle ayrıldılar. Bu, Türkiye ve Türkiye’de bale için oldukça önemli bir gelişmedir. Youth America Grand Prix, her yıl düzenlenen, dünyanın en prestijli dans yarışmalarından biridir. Her dansçının hayalini süsleyen bu yarışmaya giden yol emek, zaman, özverinin yanında ve disiplinli yorucu çalışmalardan geçer. Önemli dans okullarının ve topluluklarının genel sanat yönetmenleri, koordinatörleri, koreografları da burada hazır bulunarak gelecek vaat eden dansçıları belirlerler. Onlara burs ve çalışma teklifleri sunarlar. Grand Prix’in bir dansçı için ne anlama geldiği ve zorluk derecesiyle ilgili belgeseller bile çekilmiştir. Gençlerimizin elde ettiği bu başarı Türkiye için ayakta alkışlanacak ve gurur duyulacak türdendir. Ancak konunun Andante dergisinden ve birkaç yayın organından başka yerde haber olmaması oldukça üzücüdür.

Hatırlatmak istediğim bir diğer başarı ise 2014 yılında Miami’de düzenlenen World Latin Dance Cup On 1 kategorisinde 4. lüğü elde edilen Melisa ve Cem çiftine aittir. “Salsa ve Bachata dünyasının en üst düzey organizasyonu” olarak anılan bu yarışmada Türkiye adına yarışan diğer çiftlerimiz, Ersin ve Hande, Bülent ve Şebnem (Over 75 kategorisinde 3.lüğü elde ettiklerini ekleyelim) de harika performanslar sergilemişlerdir. Salsa ve diğer Latin dansları konusunda uzun yıllardır büyük ilerleme kaydeden Türk dansçılarımız 14 Aralık 2015 tarihinde yine Miami’de WLDC 2015’de yarışacaklardır. Geçmiş başarılarını anma vesilesiyle kendilerine iyi şanslar dileyelim!

Görüyorsunuz ki Türkiye’de dans, yok sayılamayacak gelişmeler kaydetmektedir.  İçimizdeki mutluluğu çıkaran dansı görmezden gelmeyelim, paylaşalım, destekleyelim!

Bu dansı bana lütfeder misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.