7 Mart 2016 Pazartesi

21. YY SİNEMA SALONLARI

Parliament Sinema Kulübüyle pazar gecesi sineması olarak başlayan bir macera… Yaşımız küçüktü, erken yatırılırdık. Belediye sinemasından bu yana gözümün önünden film şeridi gibi geçiyor sinema deneyimlerim. (Yazdıklarım sizi yanıltmasın, izleyici olarak hali hazırda.)

Leonardo DiCaprio Oscar almış, Nuri Bilge Ceylan Cannes’dan bizi selamlamış, Penelope Cruz festival filmleri tadında gülümserken, “Yediğin içtiğin senin olsun gördüklerini anlat.“ diyenlere şu sıralar beni ziyadesiyle memnun eden sinema deneyimlerimden bahsetmek istiyorum.

Yıl 2016. Filmler birbirinden güzel, yönetmenler yaratıcı, oyuncular eğitimli. Teknoloji gümbür gümbür; hem efektlerde, hem çekim yöntemlerinde. Peki ya sinemalar? Onu da düşünmez mi sinema sektörü? O kadar güzel film yapıyoruz, izleyici de bu deneyimi layıkıyla yaşamalı, filmi içine çekmeli diyor. Pek tabii haklı da. E para da var. Öyleyse neden duralım?
  1. IMAX DOME THEATRE

Nedir IMAX Dome Theatre? İlk içine girdiğimde izlediklerimin gerçekliğiyle beni büyülediğini söyleyebilirim. Her film farklı bir deneyim. Bahsettiğimiz, küre şeklinde bir sinema salonu. Bir filmin bu salonda gösterilebilmesi için, buna uygun çekilmiş olması gerekiyor. Bu da maliyetli anlamına geliyor. Her bölgede bu sinemadan da bulunmuyor. Fakat söz konusu Star Wars olunca paraya kıymışlar, acımamışlar çekmişler The Force Awakens filmini. Muhteşem! Bir diğer film de Batman vs Superman. Umutluyuz, beklemedeyiz. Bunların haricinde daha çok 45 dakikalık National Geographic filmleri, ulusal parklar, robotlar vb eğitici-öğretici filmler gösteriliyor. Sinemanın Teknoloji Müzesinin (The Tech Museum of Innovation-San Jose) içinde olmasının bunda payı olabilir. IMAX’i kendisinden dinleyin bir de, yazdıklarım daha anlamlı gelecek.


Silikon Vadisinin Tech Müzesi ve içindeki IMAX Dome Theater deneyimine de göz atabilirsiniz:



     2.  BARCO ESCAPE

Barco Escape, özetle, belli açılarla yerleştirilmiş üç sinema ekranı demek! Nasıl mı? Tam olarak şöyle:

Fotoğraf: Özgür KeleşCreative Commons

Bir filmi, Barco Escape olarak izleyebilmemiz için yine buna uygun çekilmiş olması gerekiyor. Yani henüz yaygın değil. Her perdede faklı sahneler oynayabildiği gibi, tek bir görüntüye derinlik verilebiliyor, ya da aynı sahne sırayla her perdeye yansıtılıp vurgu artırılabiliyor. Birçok kombinasyon mümkün. İnanılmaz keyifli, muhteşem bir sinema deneyimi! Ben şimdiye kadar sadece iki farklı kısa film karması izleyebildim. Film festivali Cinequest için Barco Escape ekibiyle ortaklaşa bir çalışma içinde ve onların kameraları kullanılarak kısa filmler çekilmiş. Bu teknolojiyle çekilen kısa filmlerin peşpeşe yayınlandığı iki farklı seans oluşturulmuş. Kısalar A ve Kısalar B. (Shorts A & Shorts B) Bu heyecanlı deneyimle ilgili daha detaylı bilgi için buyrun web sitesi:


      3.  70 mm

70 mm olarak çekilen filmlerde, görüntü, alışık olduğumuz filmlere kıyasla daha geniş. (Teknik olarak aspect ratio: 2.20:1) 35 mm yerine 70 mm olarak çekilmiş bir filmi izleyebilmek için, ona uygun sinema salonu da gerekiyor tabiatıyla. Son olarak Tarantino’nun The Hateful 8 filmini 70 mm olarak çekmesiyle gündeme gelen bu yöntem, nerede oynuyor bu filmin 70 mmsi diye arayıp farkına varmadığımız sinema salonlarını da buldurdu. Farklı ve geniş bir deneyim.

Silikon Vadisinin sinema salonlarındaki son oyunları şimdilik bunlar.
Teknolojiyle sadece çekilen filmler değil onları izlemek artık daha heyecan verici!

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.